Pastel Boya Yapmanın Püf Noktaları.


Pastel boya yapmanın püf noktaları sayesinde daha güzel resimler ortaya çıkarabileceksiniz. Her ne kadar pastel boya çok yaygın kullanılan bir yöntem olmasa da belirli tekniklere dikkat edildiğinde etkileyici sanat eserlerini ortaya çıkarmak mümkün.

Aynı zamanda okullarda resim derslerinde de sık kullanılan pastel boyalar için teknikler öğrencileri de ilgilendiriyor. Pastel boyaların dünyasını daha iyi keşfetmek ve etkileyici resimler ortaya çıkarmak için pastel boya teknikleri önemli kolaylık sağlayacak.

Pastel Boyalar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pastel boya ile resim yapmaya başlamadan önce ilk olarak bu boyaların genel özelliklerini bilmeniz teknikleri daha iyi anlamanız için yardımcı olabilir. Pastel boyalar herhangi bir fırça kullanmadan doğrudan resim yapabilmenizi sağlayan pigmentlerden oluşan çubuklar. Çok çeşitli renklerde bulunabildikleri için istenen rengi kullanmak oldukça kolay. Pastel boyalar yapılarına göre farklı çeşitlere ayrılır. Pastel boya çeşitleri yapacağınız resmin nasıl görüneceği üzerinde doğrudan etkili olur.

  1. Kuru pastel olarak bilinen çeşitler çok canlı tonlara sahiptir. Görünümleri ve renkleri ile tebeşiri de andırırlar. Pudralı dokuları ile birlikte yoğun ve canlı renk isteyenlere hitap eder. Özellikle pastel boya ile sanat eseri çıkarmak isteyen sanatçılar bu boyaları kullanır. Genelde satış açısından da en sık karşılaşılan tür kuru pastellerdir. Yumuşak ve sert formda bulunabilir. Sert olanlar kullanım sırasında hafif baskıyla bile yoğun rengi kağıda aktarır.
  2. Yağlı pastel olarak bilinenler ise silindir görünümündedir. Pigment ve yağ karışımından oluşan bu çeşitler özellikle çocukların kağıt üzerinde rahat hareket etmeleri için çocuklara önerilir. Kuru pastellere göre daha yoğun renklere sahiptir ve yüksek kalitede olanlar adeta yağlı boyaları bile andırabilir. Terebentin gibi yardımcı malzemeler kullanılarak sıvı form olarak da uygulamak mümkündür.
  3. Wax pasteler genel yapıları itibariyle yağlı pastellere benzemektedir. Fakat pigment yoğunlukları açısından farklılık gösterir. Adından anlaşılacağı gibi balmumundan yapılan bu pasteller eritilerek kullanılır. Biraz masraflı olabileceği için genelde profesyonel sanatçılar tarafından tercih edilir.

Pastel Boya Yaparken Önemli Teknikler

Pastel boya ile resim yapmak için çok çeşitli yöntemler bulunur. İlk olarak bilmeniz gereken konu pastel boyalar palette karıştırılmaz. Doğrudan kağıda sürerek kullanabilirsiniz ve palette karışmadığı için farklı renk tonlarını elde etmeniz olanaklı değildir. Bunun için geniş renk seçeneğine sahip olan pastel boya setleri kullanmalısınız.

Harmanlama Tekniğini Kullanmak

Pastel boya ile yapılan resimlere gerçekçi ve özellikle derinlikli görünüm vermek için harmanlama tekniği kullanılır. Bu teknik, pastel boyanın tozunu kağıda yaymayı içerir.

Ovalama yöntemi ile hafif görünümler ortaya çıkar. Özellikle gökyüzü, deniz, çayır gibi çizimler için derinlikli görünüm elde edebilirsiniz. Fakat harmanlama resminizi çok kötü de yapabilir. Eğer birden fazla tonu aynı anda kullanmaya kalkarsanız renkler iç içe geçerek hoşunuza gitmeyecek bir görünüm oluşturacaktır.

Kağıdı Doğru Kullanmak

Pastel boya teknikleri arasında en önemli noktaların başında kağıt kullanımınızı doğru yapmanız geliyor. Öncelikle kurşun kalem ile hafifçe resme başlamadan önce ana hatları oluşturmanız çok yararlı olacaktır. Böylece boya yaparken çizgilerin dışına çıkmamış olacaksınız.

Pastel boya, sulu veya yağlı boya gibi bir araya geldiğinde farklı renk tonları vermez. Bu yüzden kağıtta rengi uygularken üstüne başka katmanın gelmeyeceğini bilmelisiniz. Eğer birden fazla rengi aynı noktada kullanacaksanız birbirine yakın tonlar olmasına dikkat etmelisiniz. Son olarak kağıdınızın yağlı kağıt olmasını da tercih ederseniz daha iyi bir görünüm elde edebilirsiniz.

Pastel Boya ile Gölgelendirme Yapma

Pastel boya yapmanın püf noktaları arasında gölgelendirme için uygulayabileceğiniz basit yöntemler de yer alıyor. Gölgelendirme resminize derinlik katacaktır. Basit şekilde gölgelendirme yapmak için koyu tonu arkada, açık tonu bu rengin önünde kullanabilirsiniz. Örneğin bir ağaca gölgelendirme yapmak istiyorsanız ışığın geldiği yöne karar vererek o tarafın tersinde kalan yaprakları koyu yeşil, diğer kısımlarda olanları ise açık tonlarında boyayabilirsiniz.

Kaliteli Malzeme Kullanımı

Estetik ve sanat eseri pastel boya resimler ortaya çıkarmak için kullanacağınız pastel boya ve diğer gereçlerin yüksek kalitede olmasına da dikkat etmelisiniz. Kalitesiz malzemeler kullanarak yapacağınız resim istediğiniz etkiyi bir türlü yansıtmayacaktır. Bu durum ise içinizdeki sanatçıyı gerçekten ortaya çıkarmanız için büyük bir engel oluşturabilir.